gяυρ нєρѕι¢ιℓєя ƒαη кℓυвυ
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

gяυρ нєρѕι¢ιℓєя ƒαη кℓυвυ

gяυρ нєρѕι¢ιℓєя ƒαη кℓυвυ
 
AnasayfaAnasayfa  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 SOĞAN NEDEN AĞLATIR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
-MeRwE-
єяєη¢ι α∂мιη
єяєη¢ι α∂мιη
-MeRwE-


Mesaj Sayısı : 593
Yaş : 27
Nerden : Erenin inci gibi gözlerinden
Kayıt tarihi : 02/10/08

SOĞAN NEDEN AĞLATIR Empty
MesajKonu: SOĞAN NEDEN AĞLATIR   SOĞAN NEDEN AĞLATIR Icon_minitimePerş. Mart 12, 2009 11:55 am

Soğanı kestiğimiz zaman aynı zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium'dan, soğanın latince isminden gelir), daha sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan 'Prensco' diye bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer.

Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.

Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana gelir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.

Yeşil soğan niye ağlatmıyor?
Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.

Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız?

Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül...

1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun. Bu yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de en aza indiriyor.

2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın. Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.

3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın. Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.

4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.

5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
SOĞAN NEDEN AĞLATIR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Yasemin Sigarar İÇİYOOOR
» Neden 1 Nisannnn ????
» çinliler yemeklerini neden çubukla yer
» Pizza Kulesi Neden Eğridir?
» CemRe'nin Adı neden CemRe

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
gяυρ нєρѕι¢ιℓєя ƒαη кℓυвυ :: \\\Diğer/// :: Serbest Bilgiler / Eğlenceli şeyler-
Buraya geçin: